اتاق فکر چیست ؟

اتاق فکر یا think tank اجتماعی از صاحبنظران و خبرگان است که به شکل سازمان یافته و با هدف مطالعه در مورد موضوع مشخص و تولید اطلاعات و ایده های جدید دور هم جمع می شوند؛

سازمان ها و کسب و کارها در حوزه های مختلف می توانند از ایده های ارائه شده در اتاق فکر استفاده نمایند؛

یکی از مهمترین موارد استفاده اتاق فکر در فعالیتهای مرتبط با بازاریابی و فروش در شرکت هاست؛ چرا که این دسته از فعالیتها نیازمند بکارگیری ایده های ناب ، کاربردی و خلاقانه در سازمان است؛ 

اعضای اتاق فکر

برای تشکیل اتاق فکر ، می توان بخشی از اعضای اتاق را از مدیران و کارمندان سازمان انتخاب نمود؛ مزیت این امر استفاده از تجربیات ایشان در تولید ایده های جدید است.  بهتر است بخش مشخصی  از اعضا را از خارج از سازمان انتخاب نمود؛ 

انتخاب اعضا از خارج سازمان به تولید ایده های متفاوت از چارچوب های ذهنی و نگرش های متداول کمک می نماید؛ همچنین با انتخاب افراد خارج مجموعه، گستره ای از تجربیات مختلف در اختیار شرکت خواهد بود.

آیا صرفا با بهره مندی از کارمندان یک شرکت می توان اتاق فکر تشکیل داد؟

در بسیاری از مجموعه ها، کارمندان و مدیران مجموعه ، گاه و بیگاه و بصورت غیر سازمان یافته ، به بحث پیرامون موضوع خاصی می پردازند و آنرا اتاق فکر می پندارند. اما باید توجه کرد هرچند ممکن است در چنین جلساتی افکاری تولید شود ، اما به معنای بهره مندی از یک سیستم نظام مند نیست و در نهایت به هیچ عنوان نتایج آنرا نخواهد داشت. یکی از اشتباهات بسیار مهلک مدیران در تولید اندیشه ، استفاده صرف از منابع داخلی است. این امر عمدتا با توجه به مسائل مالی انجام می شود. چرا که در صورت استفاده از افراد خبره بیرونی ، ممکن است هزینه هایی بر سازمان تحمیل شود . کارمندان درون یک مجموعه ، هرچند ممکن است پیشنهادات جدیدی ارائه نمایند، اما عمدتا با توجه به خو گرفتن به شرایط، شرایط نقد بنیادین ایده ها را نخواهند داشت . حتی گاهی ممکن است آنچنان با مشکلات درون مجموعه سازگار شده باشند که وجود عارضه را تشخیص ندهند. نقش مطلوب مشاورین و خبرگان برون سازمانی به دلیل قیاس بنیادین مجموعه با سایر رقبا و نیز با توجه به عدم خوگرفتگی به شرایط، آشکار است. لذا می توان گفت می بایست در طراحی ساختار، توجه توامان به نیروهای درون سازمانی و مشاورین و خبرگان برون سازمانی مبذول داشت.

اعضای اتاق فکر باید با چه ویژگیهایی انتخاب شوند؟

برای دریافت بهترین نتایج ، باید در انتخاب اعضای اتاق فکر دقت زیادی شود. بکارگیری هر فردی در سازمان شما و یا در خارج از سازمان برای ترکیب اتاق فکر صحیح نیست.

قبل از هر چیز باید به هدف اتاق فکر توجه شود. به عنوان مثال چنانچه برنامه ریزی یک کمپین تبلیغاتی موضوع اتاق فکر باشد، می بایست در طراحی آن افراد خلاق تر و با تفکر سیال تر بکار گرفته شود. در صورتیکه چنانچه موضوع برنامه ریزی و یا روشهای سنجش یک کمپین است باید در ترکیب، حضور افراد جزئی نگر و یا با قدرت تحلیلی بالا بیشتر مد نظر قرار گیرد. 

با تمام تفاسیر می توان گفت غالب  افراد باید دارای ویژگیهای زیر باشند

  • بهره مند از روحیه تحقیق و پژوهشگری بالا
  •  متخصصان میان رشته ای 
  • علاقه مند به انجام کارهای گروهی و پایبند به چارچوب های گروه
  • بهره گیرنده از تفکر جمعی
  • دارای تعهد و توجه ویژه به تصمیمات گرفته شده در گروه 

تکنیک های مورد استفاده در اتاق فکر

در فرایند ایده پردازی در اتاق فکر ، می توان از روشهای نظام مند جهت افزایش راندمان کار استفاده نمود. از جمله مهمترین این روشها ، می توان به طوفان فکری و روش دلفی اشاره نمود.

آیا اتاق فکر می تواند کارکردهای منفی ایجاد نماید؟

مانند تمام پدیده های خوب ، اتاق فکر نیز می تواند کارکردهای مخرب خود را داشته باشد.

از میان رفتن قدرت تفکر آزادانه

گاهی به دلیل ملاحظاتی که در جلسات وجود دارد، به دلیل آنکه نظر فردی یا گروهی با نظر شخص مغایر است، قدرت اظهار نظر از وی سلب می گردد و بدین ترتیب نظرات وی، در امتداد نظر گروه یا فرد قدرتمند قرار می گیرد.

ترس از بیان فکر 

گاهی فقدان اعتماد به نفس و یا عدم برخورداری از دانش کافی، باعث می شود که شرکت کنندگان در اتاق فکر، دیدگاه های خود را بروز ندهند. در اینصورت هرچند که به عنوان یک عضو در جلسه حاضرند، اما به عنوان یک عضو کم فعال، خروجی مناسبی نخواهند داشت.

کاربردهای اتاق فکر در بخش بازاریابی و فروش

هرچند تمام بخش های سازمان به ورود تفکر جدید و خلاقیت نیاز دارند ، اما نیاز به یک اتاق فکر قدرتمند  در بخش بازاریابی و فروش سازمان شدید حس می شود. زیرا در واحد بازاریابی و فروش ، ورود ایده های جدید تاثیر بسزایی در رشد مجموعه دارد. یک اتاق فکر در بخش بازاریابی یک سازمان می تواند به روش های مختلف ایفای نقش نموده و سودآوری مجموعه را بیشتر نماید که از جمله مهمترین ان می توان به موارد زیر اشاره کرد

اتاق فکر جهت خلق کمپین های بازاریابی و فروش

خدمات مدرسه کسب و کار گلبانگ در تشکیل اتاق فکر

مدرسه کسب و کار گلبانگ با بهره گیری از تجربیات متخصصین، مشاورین و مدرسین در حوزه بازاریابی ، شما را در تشکیل اتاق فکر سازمانی همراهی می نماید.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با تلفن های شرکت تماس حاصل فرمایید.